Skip to main content

Fuld damp på Maskinhallen

Oprettet d. 15. december 2022

Det er et år siden, at en treårig bevilling fra Kultur- og Fritidsudvalget fra 2022 til 2024 gjorde det muligt at omdanne Maskinhallen til et brugerdrevet socialt og kulturelt mødested. Vi ser tilbage på første år i Maskinhallen, som blev realiseret i et samarbejde mellem Foreningshuset Sundholm 8, Frivilligcenter Amager, GLiMT Amager, Kirkens Korshær og Amager Vest Lokaludvalg.

Solens stråler rammer den nykalkede, gule Maskinhal på Sundholm, så bygningen lyser lige så meget op i hverdagen som de knap 100 arrangementer, stedet har dannet rammer om i 2022. Indenfor er der højt til loftet, og til arrangementerne rummes både mennesker, der bor og opholder sig på Sundholm, og lokale amagerkanere og øvrige københavnere.

”Maskinhallen er mere et socialt inklusionssted, end det er et kultursted – det skal ikke være et nyt kulturhus. Det er et sted, der henvender sig til mennesker, som holder til på Sundholm, men også til andre, som har en form for socialt udsathed. Vi ser udsathed bredt. Det kan være mennesker, der har svært ved at finde penge til sociale og kulturelle arrangementer. Det kan være nuværende eller tidligere hjemløse eller misbrugere. Det kan også være mennesker, der savner et fællesskab, kæmper med sygdom eller har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Vi prøver altid at have social inklusion in mente, når vi holder aktiviteter og arrangementer. Det er derfor, Maskinhallen er sat i verden”.

Sådan fortæller Aurelia, der har været ansat som aktivitetskoordinator i Maskinhallen siden februar.

Arrangementer for enhver smag

Til fællesspisninger summer Maskinhallen af liv, når mennesker nyder lækker mad og tonerne af live-musik. Teater GLiMT har finpudset deres Mad & Cirkus -koncept og tager pusten fra publikum med deres nycirkusforestillinger. Tonerne af klassisk musik fra Publikumsorkesteret og jazz fra Pb7talentscenen fylder rummet, så det er en fryd for øregangene. Byttemarkeder og uddeling af mad giver ekstra overskud i hverdagen til mennesker med få midler. Åbne workshops og borgermøder biddrager til den demokratiske dialog og medindflydelse i lokalområdet. Der er Eidfest for alle, og julestemningen når helt op til loftsbjælkerne ved de mange julearrangementer.

Maskinhallen har en stor alsidighed i forhold til, hvilke aktiviteter og arrangementer, der er mulige i rummet – og da der er industrikøkken og barområde, er det oplagt for eksempel at knytte fællesspisning til arrangementer og aktiviteter.

Aurelia fremhæver nogle af de arrangementer, hvor den sociale inklusion virkelig er lykkedes:

”Vi har lige holdt et julearrangement, der hed Jule Tam Tam, hvor vi samarbejdede med SAND, Recovery Tour, Pb7Talentscenen og Den Sudanske Danske Forening, og der var fokus at få folk, der enten har tilknytning til Sundholm – som bor herude eller på anden måde kommer herude ret ofte – til at komme til den type arrangement. Det sørgede SAND rigtigt meget for, fordi de fik fat i målgruppen - de har rigtig god kontakt til rigtigt mange folk. Så de hjalp rigtigt meget med i forhold til at få deltagere til arrangementet”, fortæller hun om Jule Tam Tam, der var støttet af Amager Vest Lokaludvalg.

Nøglen til succes er at samarbejde på tværs om inklusionen og få de rette samarbejdspartnere med omkring aktiviteterne.

Maskinhallen har også holdt Kokken & Musikken, hvor der var fællesspisning og live-musik - her var deltagergruppen mere blandet. For eksempel kom nogle af deltagerne fra Kofoeds Skole og DRYS IND, og der var også nogen fra lokalområdet, der havde fundet frem til arrangementet.

Derudover har mange andre foreninger brugt Maskinhallen i årets løb. For at holde en aktivitet eller et arrangement skal det være åbent og offentligt, social inklusion skal være tænkt ind, og man skal være medlem af Sundholm 8.

Fra brunt vand til stærk kaffe

Maskinhallen har tidligere været Jobcentrets kantine, men efter at have stået tom i nogle år trængte den til en kærlig hånd.

Sidste vinter var vandet brunt som fortyndet kaffe, en buffet optog en god bid af gulvpladsen og rummet var koldere end en kommunal arbejdsplads i krisetider. Alt det og meget andet er blevet ordnet, så det er nemmere at komme rundt, vandet er igen sikkert at drikke, og arrangørerne kan brygge rigeligt med stærk kaffe. Maskinhallen vil også snart være mere tilgængelig for mennesker med handicap, da elevatoren er blevet ordnet, og der kommer handicaptoilet i kælderen.

Der er også blevet indkøbt køkken- og AV-udstyr med midler fra Amager Vest Lokaludvalgs bydelspulje. Udstyret skal understøtte nye, flere og bedre arrangementer og give nye muligheder for aktiviteter, der skaber netværk og inddrager lokalområdets borgere.

Et blik ind i fremtiden

Aurelia ser tilbage på året, der er gået, og frem mod, hvad der skal til for at løfte Maskinhallen yderligere:

”Det første år har handlet meget om at stable det på benene og se, om vi kan få mindst 50 arrangementer i hus. Det er ikke noget problem. Vi har også arbejdet på at løfte de fysiske rammer, så folk kan bruge det til det, de gerne vil bruge det til. Næste år vil vi højne kvaliteten af de arrangementstyper, vi har, og måske også være med til at løfte den opgave, som de enkelte foreninger har i forhold til at få nok deltagere til deres arrangementer. Der er nogle, der har haft problemer med hele PR-delen. Det at holde et arrangement er én disciplin, mens det at lave PR for ens arrangement er en anden disciplin. Så vi skal se på, hvordan vi understøtter foreningerne til, at de får de deltagere, de gerne vil have”.

Næste år vil Maskinhallen fortsat have et særligt fokus på at invitere udsatte mennesker, der bor eller opholder sig på Sundholm, til at deltage i aktiviteter. I 2023 vil der derfor oftere være suppekøkkener, pop-up-varmestuer og udendørs aktiviteter på programmet. Maskinhallen vil i 2023 og frem også have fokus på at få udsatte unge med.  Via lokale aktører, der har kontakten til de unge, inviteres de med tidligt i stedets udvikling, så aktiviteter og rammer ikke bliver for låste eller for færdigstøbte. På den måde er der god plads til, at de unge kan præge stedet med deres ideer og virkelyst. Vi ser ind i et meget spændende år i Maskinhallen.

 

Foto: Luna Stage

Artist: Elise Bjerkelund Reine

 

Kontakt Maskinhallen:

60 57 05 30

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.